Blogger Templates

Tuesday, December 7, 2010


M.A.L.A.S



He4…bnyk yang ingin aq ceritakn namun ketiadaan mood yg membuatkan aq mlas tok bercerita..so sorry…hmm..

Nnti bila mood aq da blik dr holiday aq akn mula bercerita k..

Bermula dngan kisah ‘1 disember 2010’ dan juga ‘erti cantik’

So c u soon my dear..

Wednesday, November 24, 2010


Aq..burung n Sangkar emas

Aq…burung n sangkar emas…he3…xtau nape tjuk tu yg mncul lam kpala otakku tika ni..

aq bukan mengibaratkn diri or hdup aq sperti brung…aq ingin skli mnjadi sperti brung..burng yg bisa terbng ke mana ajer…n tentukan haluan perjlnan mereka sendr…terbng bebas seorng diri nmun bahagia..aq xckp yg hdup aq sekrng tdk sebebas burung k..so jgn slh fhm…my mom serahkn segala keptusan di tngan aq coz dis is my life!!!!..even smtime kputusan tu memkn dr aq sendr.


Ape plak citernyer dgn sngkar emas???sngkar emas di sini aq umpakan seprti ksh syng kluarga ku yg mngikat aq dln ikatan yg terlalu berhrga dlm hdup aq..aq bergntung harap pada kasih itu kerna aq percaya kasih itulah yg akn slalu brada dngnku walau dlm apa jua keadaan skalipun..aq akn trus brada dlm sangkar emas itu sehinggalah ianya bertukar tngan bila tiba saat di ijab Kabul…(hopefully fhm ape yg ingin aq smpaikan di sini…he5)

Honestly..bt ms skarang aq msh blum ingin kluar dr sngkar itu..tuk mlngkah jauh tnpa ‘sangkar emas’ itu..aq msh blum bersedia tuk msuk ke dlm sngkar laen mahu pun di’sangkarkan’…

Now aq bebas tuk mlakukan apa saja mngikut keinginan hati aq n sejujurnya aq juga msh blum ingin terikat dngn ‘hati’ sesiapa..mgkin kesendirian ini mngajar aq tok lbih mngenali dr sendr dan bljr tuk mnghargai hati sendr…untuk apa ikatan itu andainya ia hnya menambah beban di hati…

Ya..aq akui yg terkdng aq juga ingn mersa sperti apa yg orng lain rs..bhagia bersama insan yg dia cintai nmun untk mncintai kita juga perlu bersedia untk dilukai…btulkan aq lau aq silap tntng ni…hmm…tp bg aq ni knyataannya…

Well bler seseorng sdh bersedia tuk terikat so lam ms yg sme kita jga perlu bersedia tuk melakukan pengorbnan..masa yg dlunya milik kita seorng kini perlu dikngsi…sometimes ms kita tok bersendr juga sdh bertukar mnjd ms kita ‘berdua’…he4…ni Cuma pendpat aq sje so jgn ubah persepsi korng tntang ikatan itu hnya kerna statement ni…aq bkn terlalu pessimism ngan hdup aq nmun sometime we have to look from the dark side coz ianya akn membuatkan kita lbih berhati2…

Tempoh 5 bln yg aq brikan tok aq n dia mngenali dr msng2 kini sdh sebulan kami lalui…aq msh berhrp ‘rasa’ itu akn hdr juga satu hari nnti…tkdir tuhan xsape pon tahu…hmm…

Sunday, November 21, 2010


Wat a stupid question????


Dah lme rsnye aq pndam ilham tok mnulis tntng soalan bodoh yg slalu owng tnyekan pada aq…hmm…soalnnya..

Mira..,mne suami ko???

Mira…bila nk kahwin????

Waaaa….rs cam nk jerk aq cepuk mlut diowang ni…lau dah gler sgt nk bertnya..xleh ker tkar ckit idea soklan tu..tnye la..

Mira…cmner study???

Mira…degree nnti nk ambik aper???

Haaaa…ni bru soalan yg btol..ni x tnye soaln yg aq sndr xde jwpn..nk kate diowng xtau aq tgh bljr mmg bukan la kan coz diowng tau…

Jodoh pertemuan bkan terltak di tgn aq..lau aq tau xyah tggu korng tnye coz even korng xtnye pon aq akn ckap…ha7..

Sape yg xnk kahwin…???sume owng nk nerasa hdup berumahtngge dan aq

juga tdk berkecuali nmun waktu ni aq masih punya keutamaan lain…

andainya tuhan tentukan yg jodoh aq smpai esk so wat can I say???...if

jodh tu dtg awl so aq juz ckap Yes I do…

Aq x nafikan yg kebnyakkn ahli keluargaku khwin seawl umur 20 an…conthnya 2 owng cousin aq tu…now diowng dah pun punya ank…diowng yg dulunya berkngsi tmn permainan ngan aq kini dah pun punya kluarga sendr…kecuali aq..msih lg meneruskan pngajian yg dulunya lngsung tdak terlntas di kplaku…he4..nmun aq bersyukur coz aq still di beri pluang tok melngkhkan kaki ke university….hmm…

Xsemestinyer..sepupu aq kahwin aq pon kna ikut sama so plez la korang buka ckit minda tu…aq bosan dngan soaln yg sama tau x!!!..

Bnyak bnde yg perlu di fikirkan…kahwin bkan semata2 tntng pelamin yg cntik..bju yg meleret pnjang..atau hntaran yg mahal…ohhh..tidak sama skali…ia lbih dr itu…

Aq punya cita2 aq sendri…punya keinginan dan impian..salah ker if aq nk corakkn hidupku dgn cr aq sndr dan bertanggungjawap ats ms dpanku sndr b4 aq serahkan segala2 nya pada lelaki yg bergelar suami…

Sorry…aq x bermaksud yg ikatan perkahwinan itu hnya akn mnjdi penghalang tok aq corakkn ms dpanku…coz takdir tuhan…sape tahu kan???...

Mgkin ms depan aq akn lbh cerah bler aq dah pon berkahwin n mcm mne lau x???

Persoalnnya sekarng terlalu bnyak..dan yg pling utama apa aq dah bersedia tok mnjadi isteri mahupun ibu???

Hnya masa yg mampu mnjawab soaln ni…now aq juz go with d flow…thun dpn umur aq dah pun 21 thun and even aq sendr pon xtau pe yg 2011 jnjikan untk aq…so slalulah doakn yg terbaik tok aq n juga owng laen…n plez stop asking me that stupid question again…I hate it!!!

Tuesday, November 16, 2010


Wat n who I miz when im home…

Hmm…of course la kwn2 aq n also my rumate...bler dok umah..aq asyik bt xtivity yg sme..tido awl coz wajib bngun awl…hu4…dok kolej aq bleh bt pe pun yg aq nk but bler kat umah tnggungjawab dah brubah..kat sna aq juz fkir tntng aq but bler kat umah kehendak aq bkn lg keutamaan…coz sumenyer tntng syakir..

Aq jd lupe ngan laman blog aq yg satu ni coz mud tok berkarya pon dah tumpul dek tubuh n otak ku yg dah lemau ngan kebosanan yg melampau…nk on9 pon mlas sdngkn ni satu2nyer cr tok aq keep in touch ngan kekwn aq…

Bler dok kat machng sbuk nak blik tp bler dah de kat umah sbuk la nk p sana…mnusia mmg xpernah puas ngan pe yng dia dpt..termasuk aq..

Blik jerk cni aq trus di serng dmm…wow bhgianya hdup…lau skit ke ape ker aq jrng nk makan ubat..bkan tkut coz bg aq slgi aq bleh bngun aq xkn sesekali tln ape2 ubt pon..apth lg nk jmpe doctor..he4…bler dah truk cam

semlm bru la tercr2 ubat…ha6..padan muka..

Esok raye so mknenyer aq raya bersama2 ngan hdung yg tersumbat n suara ala alleycats gtu(cam yg some1 tu gtau aq)...he4…maybe rayer haji tahun ni xbersambut kot coz fmily aq pon cam rilex jerk…he4…hmm..cume rayer ke-2 maybe bz ckit coz umah nnek aq de bt mkn2 ckit..mjlis cukur jmbul sepupu aq n akikah ank spupu aq…

Well…sampai d cini untk kl ini…..moga jmpe lgi d lain waktu n lain hari..selAmAt hAri rAyA AidilAdhA






Friday, November 5, 2010


Hari ni adlah hri lahirnya…

EpY bDaY MOM….

Thanx 4 being a GREAT n WONDERFUL mOm in d WORLD..


Mom….dah 20 thun mira mngenali mama…n slme tu jugalah mira tdk pernah mnyesal mnjadi ank mama coz mama melengkapi n mnyempurnakan hdup mira ngan sesuatu yg tiada nilainya…KASIH SAYANG itu yg mencipta siapa mira sekarng…luv u so much mom…

Mama membesarkan mira n abng tnpa seorng insan yg bergelarlelaki...ketabahan dan kesabaran mama yg mnjdi kebanggaan mira ma…

Leteran dan kata2 nasihat mama menyedarkan mira dgn realiti kehidupan ni yg kadangkala mnyakitkan…nmun mama tdak sekali pun penat tuk menghulurkan tangan itu…terus mengangkat mira dr kejatuhan itu…TERIMA KASIH untk itu mom….

Mnusia mmg xpernah adil bgitu juga mama....mira fhm andainya perhatian itu bkn lg milik mira seorng…nmun mama bgitu ISTIMEWA…kerna mama xpernah memberi ruang untk mira merasakan kekurangan itu…

Kepayahan mama mncari rezeki d kala insan lain msih lg di buai mimpi mngajar mira tentang erti ketabahan…

Kesabaran mama melayani karenah kami adik-beradik yg kdng kala membuatkan hati mama ckup terluka dan tdak pernh skli pun mama biarkan air mata itu mngalir….ini membuatkan mira kagum dgn kesabaran mama…

Di saat tiada siapa memahami mira…mama sentiasa ada di situ…sentiasa memahami dan cuba untk memahami naluri seorng gadis yg mulai belajar mngenai selok belok dnia yg pernah mama lalui dulu…mama sentiasa memberi pluang untk mira melakukan kesilapan itu..bkan untk mnyakiti tpi untk mngajar mira untk mnjadi insan yg kuat pegangan hidupnya…

Untk itu sekali lgi mira ucapkan TERIMA KASIH…..

Mama mengetepikan kehendak hati mama sendri demi memenuhi permintaan anak2 yg kdng kala xmasuk akal…itu mngajar mira erti pengorbanan…

Pernah terdetik d hati mira…apakah mira mampu mnjadi seperti mama andainya suatu hari nnti mira berpeluang mnjadi seorng IBU???

Mira akn slalu menDOAkn agar mama di pnjngkan umur dan di beri pluang utk sama2 berada di sisi mira di saat mira mengecap kebhagiaan itu…bukan sj disaat kesukaran tp untk stiap detik yg berlalu lam hidup mira…kerna mama lah KEKUATAN mira….

Sebelum mira mnghentikan tinta ini, ingin skali mira mngucapkan….

Terima kasih untk setiap titis susu yg tlah membesarkan mira…

Terima kasih tuk stiap kasih sayang mama yg tlh mencipta kebahagiaan lam hdup mira…

Terima kasih tuk stiap kesempatan yg d beri tuk mira terus mnyayangi mama…

Terima kasih tuk setiap pengorbanan mama slama ni…

Terima kasih untk sglanya….

Mom….sesungghnya pe pun pengorbanan mama slama ni xkan mmpu mira lakarkan di sini kerna ianya tdak terhitung dgn hnya ucapan terima kasih itu…

Its enough 4 u to know that I love u so much mom….u’re my everything….

Thursday, November 4, 2010


Study vs stido


Now jam dah pun mnunjukkan kul 2 pg..tp mata aq still lg xngantuk…bkn sbb terlalu excited bt past year..he4..

Hri sabtu ni paper IMD 253 (organization of information)…subjek ni xde ar ssh sgt bg aq n x semudah yg di sangkakan jgak..coz slme 1 sem aq brade lam kls die xde wlau sehri pon aq btol2 fokus ngan pe yg Pn.Zaila ajr..hu4

Klaz die start kul 8 pg so korng bleh byng ar cmner suasana waktu tu…3 hours tnpa henti..break pon kjp gler..now nk xnk aq kna study blik ar lau x mamposs xleh jwb hri sbtu ni..

Subjek ni cam die ulang blik pe yg aq bljr ms part 1 n part 3 dlu tp more to cataloguing la..boring!!!!

ISBD, TEI heading, classification…n bnyak lg bnde alah ni..lau aq nk trngkan stu persatu nmpknya aq kna jd lecturer la..gnti Pn.Zaila..he4…

Dah ar xnak cter pnjng2 nnti xsiap past year aq mlm ni…b4 tu aq sediakn gmbr tok tatapan korang…cmner disasternyer note2 kitowng waktu ni..he4..aq mmg suke ambik gmbr so rumate aq pon terpakse layan ar ngan habit aq yg satu tu.....he5


*ni nota aq..he4..aq study ats ktil..sng lau ngantuk trus tdo beralaskn nota2 ni..mdh ingt lau msuk lam mimpi..so ni la tips dr aq…amalkan ek..he4*



*ni plak suey punyer..he4…xckup ats meja dia ltk kat tingkap….ni tips tok abng2 dining blajar sal cataloging…hua4*



*hak milik Ja..sng..sumenyer ats meja..xyah nk kcau tmpat lain..he4*



*buat ms ni aq tgk mja ida pling kms…die ni mmg btol2 organize info n note2 die ar…tokoh IS terhebat..kah4*

Wednesday, November 3, 2010


Dia segalanya bg K.A.M.I..


I.S.T.I.M.E.W.A perkataan yg menggambarkan siapa dia..

Nik Ahmad Syakir..dialah segala2nya bg kami sekeluarga..dia jua pnyembuh lukaku..

Tanggal 12 Julai 2008 adlh tarikh dimana dia mengenal dunia...Syakir bererti kesyukuran..sesungghnya family aq terlalu bersyukur dgn kehadirannya… mulai detik itu, aq xpernh ketinggalan tuk merakam detik2 dia membesar..ade sje yg mengusik hati aq..telatah dia yg melucukan kdng kala bt aq lupa ngan mslh yg bersrng di kpala aq..

Dia terlalu istimewa…

Now umurnya dah mengjangkau lbh dr 2 thun..semakin lasak n smakin klakar….ha6..setiap detik yg berlalu ade jerk moment yg aq xbleh lupa bler bersme dia…hobinya suke mnyanyi n menari…kartun yg diminati Upin N Ipin n mici maus (mickey mouse)…he5…slain tu dia juga bertindak sebagai vampire lam kluarga kitowng..ha7..suke sngt gigit owng…

Dia terlalu istimewa…kerna…

Dia segalanya bg kami sekeluarga…

Dia mewujudkan kebahagiaan di hati kami..

Dia menciptakan keakraban itu…

Dia member kami sbb tuk ketawa n melupakan segalanya…

Baby…terima kasih tuk semuanya…doa kami sentiasa bersamamu..semoga masa dpn yang akn bby lukis nnti menjanjikan kebahagiaan dan kesenangan untkmu..kami akn slalu d cc mu..

We L.O.V.E u….

3 jam slps d lahirkan


1 blan…cam stewart little lak aq tgk..wakaaka



Giant Baby






Aq yg terOVER tiup kek syakir..hua7

Syakir n kaum kerabatnya..



U ROCK ar b…he4

Tuesday, November 2, 2010


Idea OH idea

Sowie…mud tuk mngarng dah tenggelam dek kesejukkan yg melampau..

Bumi machang di simbahi ujan…so kesejukkan tu menambahkn lg kemalsan itu..wakakaka…ayt bkan maen g…he5..

Well..hri ni aq blik ke mchng stlah 3 hri bercti d rmah bersm syakir…

Saper syakir???

Nnti aq cter…now xde ilham tuk berbcara tntng buah hati aq yg sorng tu… so c u soon..

Saturday, October 23, 2010


Bler MaTA bErbiCarA




Dari mana dtng nya CINTA kalau x dr mata turun ke hati…

Tdak perlu dzahirkan melalui kata-kata kerna mata sudah berbicara..

Renungan itu yg menciptakan CINTA..

Dan renungan itu juga yg mngungkapkan segalanya…




Di cni aq nk kongsikan satu kisah yg pernh aq bc lam stu mjlh ni…satu kisah yg agk mnarik bg aq…pnuh ngan mksud yg tersirat…smpai hari ni aq still simpn keratan tu n percya atau x aq juga slalu bertnya soaln yg sama pd insan yg pernh dekat di hati aq…n hnya sorang yg bleh bg jwpn yg sama sperti lam citer ni…so hayati…



Satu Kisah CINTA Biasa

Suami saya adalah seorng jurutera, saya mncintai sifatnya yng semula jadi dan sy mnyukai perasaan hangat yg mncul di hati saya ketika bersandar di bahunya.

Tiga tahun dalam masa perkenalan dan dua tahun dalam ms pernikahan, saya harus akui, bahawa saya mulai merasa letih…lelah, alasan-alasan saya mencintainya dulu telah berubah mnjadi sesuatu yg mnjemukan. Saya seorng wanita yg sentimental dan benar-benar sensitive serta berperasaan halus. Saya merindui saat2 romantis seperti seorng ank kcil yg sentiasa mengharapkan ayh dan ibunya.

Tetapi, semua itu tdak pernah sy peroleh. Suami sy jauh berbeza dari yg sy harapkan. Rasa sensitifnya kurang dan ketidak mampuanya dlm mnciptakan suasana yg romantic dlm perkahwinan kami tlh mematahkan semua hrpan sy terhdp cinta yg ideal. Suatu hari, sy beranikan diri untk mngtakan keputusan sy kepadanya, bhawa sy inginkan perceraian.

“Mengapa?” dia bertanya dengan nada yg terkejut.

“Siti letih, abng tdak pernah cba memberikan cinta yg sy inginkan.”

Dalam diam dan termenung sepnjang mlm di dpn komputernya, nmpak seolah2 sdng mngerjakan sesuatu, padahal tidak. Kekecewaan sy semakin bertambah, seorng lelaki yg tdak dpt mengekpresikan perasaannya, apalagi yg boleh sy hrapkan dripadanya? Dan akhirnya dia bertanya.

“Apa yang abng bleh lakukan untk mngubah fikiran siti?”

Saya merenung matanya dlm2 dan mnjawab dgn perlahan.

“Siti ada satu soalan, kalau abng tmui jwpannya did lm hati siti, siti akn

mngubah fikiran siti. Seandainya, siti mnyukai sekuntum bunga cantik yg

ada di tebing gunung dan kita berdua tahu jika abng memanjat gnung2 itu

abng akn mati. Apkah yg abng akn lakukan untk siti?”

Dia termenung dan akhirnya berkata, “abng akn memberikan jwapannya esok.” Hati sy terus gundah mndengar responnya itu.

Jawapan

Keesokan paginya, dia tdak ada di rumah, dan sy menemui selembar kertas

dngan coretan tngannya di bwh sebiji gelas yg berisi susu hangat yg tertera…..

“Sayangku, abng tdak akn mngambil bunga itu untkmu, ttpi izinkan abng untk mnjelaskan alasannya.” Kalimah pertama itu mnghncurkan hati saya.Namun, sy msih trus ingin membcanya. “Siti boleh mngetik di komputer dan slalu mngusik program di dlmnya dan akhirnya mnangis di dpn monitor, abng harus membrikan jari2 abng supaya bleh membntu siti untk memperbaiki program tersebut. ”

“Siti selalu lupa membawa kunci rmah ketika siti keluar, dan abng harus memberikan kaki abng supaya bleh menendang pintu, dan membuka pntu untk siti ktika pulang.”

“Siti suka jln2 di shoping complexs ttpi slalu tersasar dan ada ketikanya sesat di tmpat2 baru yg siti kunjungi, abng harus mncari siti dr satu lot kdai ke satu lot kdai yg lain mncarimu dan membawa siti plng ke rumah.”

“Siti selalu sengal2 bdan sewaktu ‘teman baik ‘ siti dtng setiap blan, dan abng hrus memberikan tngan abng untk memicit dan mngurut kaki siti yg sengal itu. ”

“siti lbih suka duduk d rumah, dan abng selalu rsau siti akn mnjdi ‘plik’. Dan abng hrus membelikan sesuatu yg dpt menghiburkan siti di rumah atau meminjamkan lidah abng untk mnceritakan hal2 klakar yg abng alami.”

“Siti slalu menatap computer, membc buku dan itu tdk baik untk kesihatan mata siti, abng hrus mnjaga mata abng agr ktika kita tua nnti, abng dpt mnolong mngguntingkan kukumu dan memandikanmu. ”

“Tangan abng akn memegang tngan siti, membimbing menulusuri pntai, menikmati matahari pagi dan pasir yg indah. Menceritakan warna2 yg bunga yg bersinar dan indah sperti cantiknya wajahmu.”

“Tetapi sayangku, abng tdak akn mngambil bnga itu untk mati. Kerana, abng tdak snggup mlihat air mata siti mngalir mnangisi kematian abng. ”

“Sayangku, abng tahu, ada ramai yg boleh mncintaimu lbih daripada abng mncintai siti.”

“Untk itu syng, jika semua yg tlah dberikan oleh tngan, kaki, mata abng tdak ckup bg siti, abng tdk akn menahan diri siti mncari tngan, kaki dan mata lain yg dpt membhagiakn siti.”

Air mata saya jatuh ke atas tulisannya dan membuatkan tintanya mnjdi

kabur, tetapi sy ttap berusaha untk terus membacanya lagi.

“Dan sekarang, siti tlah selesai membc jwapan abng. Jika siti puas hati dgn semua jwpan ini, dan ttap inginkan abng tiggal di rmah ini, tlng bukakan pintu rmah kita, abng skarang sdng berdr di luar sana mnunggu jwpan siti”

“Tetapi, jika siti tdak puas hati, sayangku….biarkan abng msuk untk mngemas brng2 abng, dan abng tdak akn mnyulitkan hidupmu. Percayalah, bahagia abng bila siti bahagia.”

Saya terpegun. Segera mata memandang pintu yg terkatup rapat. Lalu saya

segera berlari membukakan pntu dan melihatnya berdiri di dpan pntu dgn wjh gusar sambil tangannya memegang susu dan roti kesukaan saya.

Oh! Kini sy tahu, tidak ada orng yg pernah mncintai sy lbih dari dia mncintai saya.

Itulah cinta, di saat kita merasa cinta itu tlah beransur2 hilang dr hati kita kerana kita merasa cinta itu tdak dpat memberikan cinta dlam ‘kewujudan’ yg kita inginkan, maka cnta itu tlah hadir dlm ‘kewujudan’ yg tdak pernah kita byngkan sebelum ini.

tinta dariku ; aq tdak mngharapkan jwapan sesempurna ini stiap kli soaln ni aq ajukan pd seseorng nmun jwapan yg akn aq dgr itu juga mampu tuk merubah sesuatu...aq tdak mnilai seseorng itu melalui soaln kerna percayalah andainya prsaan itu ikhlas insyaallh pntu itu akn terbuka juga...

Sunday, September 19, 2010


Thank you

Thank you,

For staying by my side,

Nervous….

Walking this road with you

I love you,..

The awkward words that i want to say in front of you,

Be blessed,

I must let you live well

Painful..

I am still lacking in my ways

I will be by your side until the end

I will protect the beautiful you

I pray not to release this hand even if I die

I promise to walk with you till the end of time

Because the extreme love,

Can be worn out of time

I vow to keep the beautiful memories,

And even the days that we cried

Sorry…

For not being able to be better

Painful…

That I am lacking in some ways

I will protect you until the end, even if it’s hard

I will protect the beautiful you…

Only you can forgive my heart

Even though I am imperfect

Even though I am lacking in many ways

I sincerely want you

Even if the days of difficulties were to come

I will not release the two hands that I hold until the end of time

Thank you…

For being by my side..








p/s : trime kasih tok sumer yg pernh hdr lam hdup aq…maaf andainya gmbr korng x terpapar di ruangan ni…even gmbr korang xde tp insyaallh..korang slalu ade lam hati aq…

skali lg aq ucapkan terima kasih…

tuk setiap ksh syng, kenangan, pengalaman, dan semuanya…



Saturday, September 4, 2010


Ayat-ayat cinta


Ketandusan idea!!..tu la salah stu sbb knape aq makin melupakan ruangan ni..slain darpd malas tuk memikirkan pe yg sdg bergolak lam hati, aq juga lbih bahagia bla mndngar syakir mnyanyi…ha5..

Hati aq tergerak tuk mnulis ni bla aq menonton flem ayat2 cnta untk yg kesekian klinya…hmm…satu crite yg pnuh dngan pngajaran dan pengorbanan.

Aq xkan mgkin mnjadi sesabar Aishah dan aq juga x mntak tuk mnjadi setamak Maria..mngharapkan lelaki seperti Fahri hadir lam hdup aq juga sama sperti bermimpi di siang hari…citer ni bnyak menekankan konsep agama islam tu sndr…di mana cinta yg dihalalkan mngikut hukum islam…aq bukanlah orng yg layak tuk membicarakan tentng hal agama kerna iman aq sndr pon bleh dikatakan msh lg snipis klit bwng..hmm…

Aq tertnya apa msih ada yg mahu melakukan taaruf????...sdngkan kita sdh lama mengamalkan amln dating b4 married..he4…even aq sndr pon bgitu…katanya mahu mngenal hati budi masng2 dlu b4 membt kputusan tuk berkahwin..lau rs x sesuai so break!!!...gampang kan…he4..aq pon dah mula trikut2 ngan gaya owng indon ckp..sowie…

Kata Maria..dia inginkan jodoh yg diturunkan dr langit..tp kata2 itu disangkal oleh Fahri kerna bgnya cinta hdr bkan dr lngit tp dari hati…setiap orng punya jodohnya sendri..

Semuanya tlah ditntukan..siapa jdh kita..mgkin dia skrng sdg berda dpn mata kita mahupun di sisi kita..lihatlah orng diseblh kamu mgkin dialah orngnya…dan mgkin juga tidak..

Andai jwpnnya tidak..trimalah dngan redha dan hati yg terbuka..kerna mgkin TUhan mnjanjikan yg lbh baik dr dia untk kita..percayalah sblum Tuhan mempertemukan kita dngan orng yg btul2 untk kita..Dia akn memberikan orng yg slah trlebih dhulu kerna Dia ingin mngjar kita menghargai seseorng….

Di akhir crita Maria berkata sesuatu sebelum dia mnghembuskan nfs terakhirnya…katanya..mencintai dan perasaan ingin memiliki itu adalah perkara yg berbeza…

Sometimes…mnusia kliru dngn prsaannya sendr…kata orng tiada siapa yg lbh mngerti apa yg tersmpan dlm hati kita slain dr kita sndr nmun aq sndr keliru knapa masih ada yg menyalah tafsirkan prsaan sndr…aq juga pernah melakukan bnda yg sama..nmun akhirnya aq mula mngerti mnyintai tdak bererti memiliki..memendam itu lbih indah dr melafazkan…

Ayat-ayat cinta diakhiri dngan kmatian Maria dan pnyatuan cnta Fahri dan Aishah…Aishah adlh jodoh yg ditentukan oleh Tuhan untk Fahri..

Walaupun cnta aq msh lg tiada penyatuan kerna masih blum ada permulaan..nmun aq mndoakan yg terbaik untk dri aku sndr…aq percya setiap orng ada jodohnya yg telah pun dittpkan oleh Tuhan untknya…